PopUp

2/4/18

Στην δεύτερη θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων ο Νίκος Σερπετσιδάκης του Ο.Φ.Η.

Πρωταθλητής εφήβων ο Δημήτρης Αλεξάκης (Πειραϊκός) και πρωταθλήτρια νεανίδων η Ευγενία Τσιβελεκίδου (Σ.Ο.Καβάλας)
Από δεξιά Αλεξάκης, Σερπετσιδάκης και Τριάντος
Από δεξιά Καραβιτάκη, Τσιβελεκίδου κσι Χρυσογέλου

Νέα μεγάλη διάκριση σε πανελλήνιο επίπεδο πραγματοποίησε ένας σκακιστής του Ο.Φ.Η. και συγκεκριμένα ο Νίκος Σερπετσιδάκης που πήρε αήττητος την δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων (μέχρι 18 ετών). Με την διάκριση του αυτή ο Σερπετσιδάκης γίνεται ο τέταρτος σκακιστής του Ο.Φ.Η. τα τελευταία χρόνια που θα έχει προσαύξηση στη βαθμολογία του στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θυμίζουμε ότι παρόμοια διάκριση είχαν πετύχει τα προηγούμενα χρόνια η Κατερίνα Γρατσέα, η Εύα Σερπετσιδάκη και ο Γιώργος Καδιάνης. Οι αγώνες  διοργανώθηκαν τον Ιανουάριο στα Χανιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, με συν-διοργανωτές την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, τον Δήμο Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Θυμίζουμε ότι ο Σερπετσιδάκης έχει κατακτήσει κατ’ επανάληψη μετάλλια σε πανελλήνια νεανικά και σχολικά πρωταθλήματα με αποκορύφωμα την πρώτη θέση στα πανελλήνια σχολικά το 2015. Η επιτυχία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του σκακιστικού Ο.Φ.Η. τα τελευταία χρόνια και αποτελεί συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της 6μελους ομάδας παίδων – κορασίδων του σωματείου μας, που πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Πρέπει να τονίσουμε την σημαντική συμβολή του επικεφαλής προπονητή της ομάδας μας τα δύο τελευταία χρόνια FM Παναγιώτη Χριστοδούλου στην επιτυχία του Σερπετσιδάκη αλλά και στην συνεχιζόμενη ανοδική πορεία όλων των παιδιών της ακαδημίας του σκακιστικού Ο.Φ.Η.

Το πρωτάθλημα παρά την απουσία αρκετών από τους κορυφαίους έφηβους σκακιστές της χώρας μας ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Έλαβαν μέρος 33 σκακιστές από όλη την Ελλάδας που διεκδίκησαν με πείσμα και μαχητικότητα την μεγάλη διάκριση. Από τους πρώτους γύρους του τουρνουά φάνηκε ότι ο Σερπετσιδάκης μαζί με ένα μεγάλο ταλέντο του Ελληνικού σκακιού τον Δημήτρη Αλεξάκη του Πειραϊκού ξεχώριζαν σε απόδοση από τους αντιπάλους τους και θα διεκδικούσαν την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα. Μετά την ισοπαλία στον μεταξύ τους αγώνα στον τέταρτο γύρο, φτάσαμε στο τελευταίο γύρο του τουρνουά με τους δύο σκακιστές ισόβαθμους στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 7 βαθμούς (5 νίκες και 2 ισοπαλίες) με απόσταση ασφαλείας 1,5 βαθμό από τον τρίτο. Στον γύρο αυτό ο Αλεξάκης νίκησε σχετικά εύκολα τον Μιχάλη Πελαντάκη και πήρε τελικά την πρώτη θέση καθώς η παρτίδα του Σερπετσιδάκη απέναντι στον Στέλιο Πετράκη κατέληξε ισόπαλη. Στον συγκεκριμένο αγώνα ο Νίκος Σερπετσιδάκης έχασε σημαντικές ευκαιρίες να πάρει την νίκη που θα του έδινε την πρώτη θέση της τελικής βαθμολογίας στα κριτήρια ισοβαθμίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αγώνας είχε μεγάλη βαθμολογική σημασία και για τον Πετράκη καθώς με νίκη θα έπαιρνε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Για την τρίτη θέση έγινε μεγάλη μάχη μεταξύ πολλών σκακιστών με μικρή διαφορά δυναμικότητας. Τελικά ισοβάθμησαν με 6 βαθμούς τέσσερεις σκακιστές με τον Κωνσταντίνο Τριάντο από την Πάτρα που αγωνίζεται από πέρυσι στην ομάδα του Σ.Ο.Ηρακλείου να παίρνει στα κριτήρια ισοβαθμίας το χάλκινο μετάλλιο από τον Χρήστο Μαρινάκη του Ο.Α.Χανίων, τον Γιώργο Αλεξάκη του Πειραϊκού και τον Στέλιο Πετράκη της Κάϊσσα Χανίων. Πρέπει ακόμα να επισημάνουμε την πολύ καλή εμφάνιση ενός άλλου σκακιστή του Ο.Φ.Η. που συμμετείχε στους αγώνες. Πρόκειται για τον εντεκάχρονο Νίκο Καζάκο που πήρε την 23η θέση της τελικής βαθμολογίας συγκεντρώνοντας 3,5 βαθμούς και κερδίζοντας 29 μονάδες ΕΛΟ. Ο Νίκος που δεν αγωνίστηκε στον τελευταίο γύρο του τουρνουά απεκόμισε πολύ χρήσιμες σκακιστικές εμπειρίες και απέδειξε για μια ακόμα φορά το πλούσιο σκακιστικό του ταλέντο αντιμετωπίζοντας με επιτυχία μεγαλύτερους σε ηλικία σκακιστές. Η μέχρι σήμερα σκακιστική πορεία του Καζάκου, οι πρωτιές του σε παγκρήτιο επίπεδο, αλλά και οι πολύ καλές εμφανίσεις του στις πανελλήνιες διοργανώσεις που έχει λάβει μέρος αφήνουν πολλές ελπίδες για ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον. Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος φαίνεται παρακάτω :


     Τελική βαθμολόγια Πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων 2018
1
Αλεξάκης Δημήτριος
Πειραϊκός Ο.Σ.
8,0
2
Σερπετσιδάκης Νικόλαος
Ο.Φ.Η.
7,5
3
Τριάντος Κωνσταντίνος
Σ.Ο.Ηρακλείου
6,0
4
Μαρινάκης Χρήστος
Ο.Α.Χανίων
6,0
5
Αλεξάκης Γεώργιος
Πειραϊκός Ο.Σ.
6,0
6
Πετράκης Στυλιανός
Α.Ο. Κάϊσσα Χανίων
6,0
7
Ανδρουτσόπουλος Αγιώτατος Βασίλειος
Φυσιολάτρης Νίκαιας
5,5
8
Γεωργακόπουλος Νικόλαος
Σ.Α.Χανίων
5,5
9
Φυντριλάκης Κυριάκος
Σ.Α.Χανίων
5,5
10
Φυντριλάκης Σταύρος
Α.Ο. Κάϊσσα Χανίων
5,0
11
Πελαντάκης Μιχάηλ
Σ.Ο.Ρεθύμνου
5,0
12
Γαλανάκης Νικόλαος
Α.Ο. Κάϊσσα Χανίων
5,0
13
Σηφογιαννάκης Ανδρέας
Ο.Α.Χανίων
5,0
14
Αντωνιουδάκης Γεώργιος
Σ.Α.Χανίων
5,0
15
Χομπιτάκης Κωνσταντίνος
Α.Ο. Κάϊσσα Χανίων
4,5
16
Τζαγκαράκης Παναγιώτης
Α.Ο. Κάϊσσα Χανίων
4,5
17
Βιολάκης Αναστάσιος
Α.Ο. Κάϊσσα Χανίων
4,5
18
Αλειφέρης Ιωάννης
Ο.Α.Χανίων 2000
4,5
19
Λουκόπουλος Παναγιώτης Αθανάσιος
Ευβοϊκή Ε.Σ.
4,5
20
Παυλουδάκης Γεώργιος
Ο.Α.Χανίων
4,0
21
Παρασκάκης Φίλιππος
Σ.Α.Χανίων
4,0
22
Μπαϊραμιάν Αρτούρ
Ο.Τ.Ε. Ν.Χανίων
3,5
23
Καζάκος Νικόλαος
Ο.Φ.Η.
3,5
24
Κώτσογλου Γεώργιος
Π.Ο.Ατσαλενίου
3,5
25
Χασουράκης Εμμανουήλ
Ο.Τ.Ε. Ν.Χανίων
3,5
26
Βουλγαράκης Ιωάννης
Ο.Α.Χανίων 2000
3,5
27
Τσομπανάκης Στυλιανός
Ο.Φ.Σ.Χανίων
3,5
28
Πελαντάκης Φώτιος
Σ.Ο.Ριθύμνα
3,0
29
Μαυρίδης Εμμανουήλ
Ο.Α.Χανίων
3,0
30
Μαυρίδης Αθανάσιος
Ο.Α.Χανίων 2000
2,5
31
Χριστοδουλάκης Μιχαήλ
Ο.Α.Χανίων
2,5
32
Τσόλκας Κωνσταντίνος
Σ.Ο.Ρεθύμνου
2,5
33
Λεβάκης Κυριάκος
Α.Ο. Κύδων Χανίων
2,5

Παράλληλα με το πρωτάθλημα των εφήβων έγινε και το πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων (μέχρι 18 ετών) όπου είχαμε την άνετη επικράτηση της ενός άλλου μεγάλου ταλέντου του Ελληνικού σκακιού της Καβαλιώτισσας Ευγενίας Τσιβελεκίδου με 8 βαθμούς (7 νίκες και 2 ισοπαλίες) σε 9 αγώνες. Για την δεύτερη θέση έγινε μεγάλη μάχη στην οποία επικράτησε η Αθανασία Χρυσογέλου από την Αθήνα. Στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν τρεις νεαρές σκακίστριες με 6 βαθμούς με την μόλις δεκατριάχρονη Χανιώτισσα Ευαγγελία Καραβιτάκη της Σ.Α.Χανίων να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο στα κριτήρια ισοβαθμίας. Με τους ίδιους βαθμούς ακολούθησε στην τέταρτη θέση η μεγάλη άτυχη του πρωταθλήματος Ηρακλειώτισσα Ευαγγελία Στρατήγη που αγωνίζεται τα δύο τελευταία χρόνια στον Ο.Α.Χανίων. Η Ευαγγελία δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη τριάδα όταν στον 8ο γύρο έχασε μεγάλη ευκαιρία νίκης απέναντι στην Καραβιτάκη. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε η Δήμητρα Γαλάνη από την Θεσσαλονίκη. Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος νεανίδων φαίνεται παρακάτω :

                            Τελική βαθμολόγια νεανίδων 2018
1
Τσιβελεκίδου Ευγενία
Σ.Ο.Καβάλας
8,0
2
Χρυσογέλου Αθανασία-Παναγιώτα
Α.Μ.Ε.Σ. Ν. Ερυθραίας
6,5
3
Καραβιτάκη Ευαγγελία
Σ.Α.Χανίων
6,0
4
Στρατήγη Ευαγγελία
Ο.Α.Χανίων
6,0
5
Γαλάνη Δήμητρα
Κεραυνός Ωραιοκάστρου
6,0
6
Πετράκη Αργυρώ
Α.Ο. Κάϊσσα Χανίων
5,5
7
Πραματευτάκη Λουκία
Ε.Ε.Σ. Κορυδαλλού
5,5
8
Γραφάκου Σωτηρία Αφροδίτη
ΦΟΝ Ηρακλείου Αττικής
5,5
9
Χατζηπαναγιώτου Ασημένια
Α.Ο. Κύδων Χανίων
5,0
10
Καραβιτάκη Αντωνία
Σ.Α.Χανίων
5,0
11
Καλύβα Κυριακή
Σ.Ο.Ηρακλείου
4,5
12
Βακάλη Αθηνά
Ο.Φ.Σ.Χανίων
4,5
13
Καλιοντζάκη Αργυρώ-Ευανθία
Ο.Α.Χανίων
4,5
14
Παυλουδάκη Καλλιόπη
Α.Ο. Κύδων Χανίων
4,5
15
Παπαδοκωνσταντάκη Αικατερίνη
Ο.Α.Χανίων
4,5
16
Αλειφέρη Αικατερίνη
Ο.Α.Χανίων 2000
4,5
17
Ορφανάκη Καλλιόπη
Σ.Ο. Αγ.Νικολάου Καμάρα
4,0
18
Τρουλάκη Αθηνά-Μαρία
Α.Ο. Κάϊσσα Χανίων
4,0
19
Κουκουράκη Χρυσή
Σ.Ο.Ρεθύμνου
3,5
20
Καντεράκη Μαρία Μυρτώ
Α.Ο. Κύδων Χανίων
3,0
21
Χασουράκη Χρυσή
Σ.Α.Χανίων
3,0
22
Ακρίβα Χριστίνα
Ο.Τ.Ε. Ν.Χανίων
2,5
23
Σκαράκη Γεωργία
Ο.Τ.Ε. Ν.Χανίων
1,0
24
Βακάλη Αριάδνη
Ο.Φ.Σ.Χανίων
0,0

Πρέπει να τονίσουμε ότι τα τρία πρώτα αγόρια και τα τρία πρώτα κορίτσια και στις δύο κατηγορίες παίρνουν μόρια 10%, 8%, 7% αντίστοιχα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Επίσης τα δύο πρώτα αγόρια και τα δύο πρώτα κορίτσια θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας  στο παγκόσμιο και το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων και νεανίδων που θα διεξαχθούν αργότερα μέσα στο 2018. Για τον Σερπετσιδάκη θα είναι η τέταρτη φορά που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας σ’ ένα παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου