PopUp

4/11/17

Μεγάλη νίκη του Κελίρη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκακιού.

Με νίκη του Χριστοδούλου η Ελλάδα - Κρήτη επικράτησε του Βελγίου.
Ο Ανδρέας Κελίρης απέναντι στον Nigel Short
 Ο Παναγιώτης Χριστοδούλου









Τη σπουδαιότερη νίκη του ....μέχρι την επόμενη, πραγματοποίησε ο σκακιστής του Ο.Φ.Η. Ανδρέας Κελίρης στον 5o γύρο του  Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Χερσόνησο. Ο 18χρονος Έλληνας γκρανμαιτρ παίζοντας με τα “χρώματα” της Εθνικής Ελλάδας 2 νίκησε μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα έναν από τους κορυφαίους σκακιστές του κόσμου, τον Άγγλο GM Nigel Short.

Η νίκη αυτή του Κελίρη αποκτά ιδιαίτερη σημασία μια και ο Σορτ ήταν επί σειρά ετών μέσα στους διεκδικητές του παγκόσμιου τίτλου, συγγραφέας πολλών σκακιστικών βιβλίων και διατηρείται ακόμη και τώρα στα 52 του χρόνια σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση με ΕΛΟ 2698 (Νο 49 στην παγκόσμια κατάταξη). Ο Σορτ είχε φτάσει το 1993 στο τελικό ματς των διεκδικητών του παγκόσμιου τίτλου πετυχαίνοντας διαδοχικές νίκες σε νοκ-άουτ αγώνες, τόσο εναντίον του Ρώσου πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Ανατόλυ Κάρποβ (6-4) στον ημιτελικό,  όσο και εναντίον του Ολλανδού Γιαν Τίμμαν (7,5-4,5) στον τελικό. Στη συνέχεια αντιμετώπισε σε ματς 24 παρτίδων τον τότε Παγκόσμιο Πρωταθλητή Γκάρυ Κασπάροβ,  από τον οποίο ηττήθηκε με 12,5-7,5 (παίχθηκαν τελικά 20 παρτίδες).

Σπουδαία νίκη πέτυχε όμως και ο παίκτης-προπονητής του σκακιστικού Ο.Φ.Η. Παναγιώτης Χριστοδούλου που νίκησε τον Βέλγο διεθνή μαιτρ Χοβανισιάν παίζοντας στην πρώτη σκακιέρα της 3ης Εθνικής ομάδας της χώρας μας.  Στην ομάδα αυτή αγωνίζονται ακόμη οι σκακιστές του Ο.Φ.Η. Κυριάκος Βλάχος και Κώστας Αναγνωστόπουλος. Η νίκη του Χριστοδούλου σε συνδυασμό με τις πολύ καλές εμφανίσεις των νεαρών Χανιωτών σκακιστών της Σ.Α.Χανίων  του 20χρονου Σπύρου Ναούμ και του 18χρονου Αργύρη Παπαδόπουλου (νίκη και ισοπαλία αντίστοιχα) οδήγησε την ομάδα μας σε νίκη επί του Βελγίου με σκορ 2,5-1,5.

Οι αγώνες διεξάγονται καθημερινά στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου CRETA MARIS τις ώρες 3-9 κάθε απόγευμα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ολοκληρώνονται την προσεχή Δευτέρα 6 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια εξαιρετική διοργάνωση που έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας σε όλο το σκακιστικό κόσμο και μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει και διαδικτυακά από το chess24.com, όπου υπάρχει ζωντανή μετάδοση όλων των παρτίδων.  Μετά από τους 5 πρώτους γύρους στη γενική κατάταξη (ανδρών) προηγείται η Κροατία με 9 βαθμούς και ακολουθούν Ρωσία, Ουγγαρία, Αρμενία, Πολωνία με 8 βαθμούς. Σε σύνολο 40 ομάδων η Ελλάδα 1 βρίσκεται στην 24η θέση με 4 βαθμούς, η Ελλάδα 2 στην 26η με τους ίδιους βαθμούς και η Ελλάδα – Κρήτη στην 36η με 3 βαθμούς. Στις γυναίκες πρώτη είναι η Ρωσία με 10 βαθμούς και ακολουθούν Γεωργία, Ουκρανία, Πολωνία, Τουρκία με 8 βαθμούς. Σε σύνολο 32 ομάδων η Ελλάδα 1 βρίσκεται στην 8η θέση με 6 βαθμούς και η Ελλάδα 2 στην 31η με 2 βαθμούς. Στην εθνική γυναικών πρωταγωνιστούν δύο πολύ μεγάλα ταλέντα του Ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου σκακιού οι 17χρονες  Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα και Αναστασία Αβραμίδου από την Θεσσαλονίκη. Η Τσολακίδου έχει εντυπωσιάσει με την απόδοση της με 4,5 βαθμούς σε 5 αγώνες απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους με σημαντικότερη τη νίκη της στον πρώτο γύρο απέναντι στην Ρωσίδα Γκούνινα (Νο 14 στην παγκόσμια κατάταξη) ενώ πολύ καλές εμφανίσεις έχει κάνει και η Αβραμίδου που έχει συγκεντρώσει 3 βαθμούς σε 5 αγώνες με σημαντικότερο αποτέλεσμα την ισοπαλία απέναντι στην Ρωσίδα Γκοριάτσκινα (Νο 18 στην παγκόσμια κατάταξη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου