PopUp

24/5/16

Ο βετεράνος Σέρβος GM Dusan Rajkovic επικράτησε στο 17ο Διεθνές Σκακιστικό τουρνουά Ηρακλείου. Σημαντικές επιτυχίες των σκακιστών του Ο.Φ.Η.

Εντυπωσιακές εμφανίσεις από τον Κώστα Αναγνωστόπουλο, στην 1η θέση στην κατηγορία 1800 ΕΛΟ ο Νικόλας Βιτσαξάκης. Στην 1η θέση του Β γκρουπ ο εννιάχρονος Νίκος Καζάκος και στην 1η θέση στα κορίτσια του Β γκρουπ η επίσης εννιάχρονη Μελίνα Καρούζου.
Απονομή στους νικητές του Α ομίλου
Απονομή στον Β όμιλο. Δεξιά ο Νίκος Καζάκος
Απονομή στις γυναίκες του Α ομίλου

Δεξιά ο Νικόλας Βιτσαξάκης, αριστερά ο Αγγελος Μοσχοβάκης

















Ολοκληρώθηκε με μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία την Κυριακή 9/5/2016, στο ξενοδοχείο Galaxy, το 17ο Διεθνές Σκακιστικό τουρνουά Ηρακλείου που διοργάνωσε ο Ο.Α.Α.Η. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου. Το τουρνουά ήταν με διαφορά το ισχυρότερο από όλα τα προηγούμενα καθώς συμμετείχαν 7 GM(γκράνμαιτρ), δύο ΙΜ(ιντερνάσιοναλμαιτρ) και τρεις FM(φίντεμαιτρ) από 6 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Δανία και Ρωσία). Στον Α όμιλο του τουρνουά είχαμε 98 συμμετοχές ενώ στο Β όμιλο (κάτω των 14 ετών) 61 συμμετοχές. Η προσπάθεια του Κώστα Κλώκα να μετατρέψει σε διεθνή τουρνουά εννέα γύρων, τα τρία τουρνουά που ξεκίνησε να διοργανώνει κάθε χρόνο στο Ηράκλειο από το 2011, φαίνεται να στέφεται από επιτυχία. Είναι βέβαιο ότι η αναβάθμιση των τουρνουά θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη του σκακιού στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην πόλη του Ηρακλείου.

Την 1η θέση στο Α όμιλο του τουρνουά πήρε ο 74χρονος Σέρβος GM Dusan Rajkovic με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Ο βετεράνος Σέρβος Σκακιστής που υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές της πρώην Γιουγκοσλαβίας έδειξε ότι διατηρεί την μεγάλη του σκακιστική κλάση, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, και με δύο πολύ σημαντικές νίκες στον 7ο και 8ο γύρο του τουρνουά απέναντι στον Σπύρο Καπνίση και στον δεκαεξάχρονο Νικόλα Θεοδώρου κατέκτησε την 1η θέση. Στην 2η θέση της βαθμολογίας με 7 βαθμούς ακολούθησε ο Σπύρος Καπνίσης του Φυσιολάτρη Νίκαιας που κόσμησε με την παρουσία του την διοργάνωση καθώς είναι ένας από τους 13 Έλληνες GM (10 ενεργοί) και στην 3η με επίσης 7 βαθμούς ο Βούλγαρος GM Momchil Nikolov. Με τους ίδιους βαθμούς ακολούθησαν στην 4η θέση ο επίσης βετεράνος (65χρονος) Σέρβος GM Bosko Abramovic και στην 5η ο πολλά υποσχόμενος 25χρονος Έλληνας FM Γιώργος Γκούμας που επίσης αγωνίζεται στον Φυσιολάτρη Νίκαιας. Την 6η θέση με 6,5 βαθμούς πήρε το μεγαλύτερο ίσως ταλέντο του Ελληνικού σκακιού ο δεκαεξάχρονος Νικόλας Θεοδώρου από το Ρέθυμνο που αγωνίζεται από το 2015 στην Σ.Α.Χανίων. Ο Νικόλας που με βάση τον διεθνή βαθμό αξιολόγησης (ΕΛΟ) είναι το Νο9 στον κόσμο και το Νο3 στην Ευρώπη στην ηλικία του, ήταν ο νικητής του προηγούμενου (16ου) τουρνουά του Ηρακλείου τον Ιανουάριο και προσπάθησε να επαναλάβει αυτή την επιτυχία. Ξεκίνησε το τουρνουά πολύ δυνατά με 5 νίκες στους 5 πρώτους γύρους, ακολούθησαν 2 ισοπαλίες που τον διατήρησαν στην κορφή της βαθμολογίας αλλά η ήττα του στο όγδοο γύρο από τον τελικό νικητή Dusan Rajkovic τον έριξε από την πρώτη θέση και η ισοπαλία του απέναντι στον ιδιαίτερα διακριθέντα στο τουρνουά Κώστα Αναγνωστόπουλο του Ο.Φ.Η. τον οδήγησε τελικά στην έκτη θέση. Με τους ίδιους βαθμούς ακολούθησαν στην 7η θέση ο Βούλγαρος ΙM Ivajlo Enchev, στην 8η το μεγάλο φετινό μεταγραφικό απόκτημα του Ο.Φ.Η. ο 21χρονος Κώστας Αναγνωστόπουλος, στην 9η άλλος ένας Σέρβος GM ο Nenad Ristic που αγωνίζεται στον Ο.Α.Α.Η. και στην 10η ο δεκατετράχρονος Γιώργος Μήτσης από την Αθήνα που αγωνίζεται στον Σ.Ο. Θωμάς Γεωργίου.

Ο Αναγνωστόπουλος πραγματοποίησε για μια ακόμα φορά την φετινή χρονιά εντυπωσιακές εμφανίσεις, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ μεγάλη φόρμα και τερμάτισε το τουρνουά αήττητος (4 νίκες και 5 ισοπαλίες) απέναντι σε αντιπάλους με πολύ μεγαλύτερο από αυτόν ΕΛΟ. Συγκεκριμένα Ο Κώστας έκανε 2 ισοπαλίες απέναντι σε GM (Andic με ΕΛΟ 2444 και Milikovic με ΕΛΟ 2465), μία απέναντι σε ΙΜ (Enchev με ΕΛΟ 2456), μία απέναντι σε FM (Γκούμας με ΕΛΟ 2387) μια απέναντι στον Νικόλα Θεοδώρου (ΕΛΟ 2450) ενώ νίκησε μεταξύ των άλλων τον ιδιαίτερα ταλαντούχο δεκαεπτάχρονο Χανιώτη FM Αργύρη Παπαδόπουλο (ΕΛΟ 2263) και τον επίσης Χανιώτη Γιώργο Μυλωνάκη (ΕΛΟ 2233). Ο Κώστας ξεκίνησε την διοργάνωση με διεθνή βαθμό αξιολόγησης 2185 μονάδες ΕΛΟ, κατάφερε να κερδίσει από αυτό το τουρνουά 58 μονάδες ΕΛΟ και σημείωσε απόδοση που αντιστοιχεί σε 2418 μονάδες ΕΛΟ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Κώστας προσφέρει της υπηρεσίες του στην ομάδα του Ο.Φ.Η. και σε προπονητικό επίπεδο με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στην κατηγορία των γυναικών την 1η θέση πήρε η εικοσιτριάχρονη Χανιώτισσα Τόνια Χριστοδουλάκη που αγωνίζεται στον Σ.Ο.Ηρακλείου με 5 βαθμούς με 2η την δεκαεξάχρονη Ευαγγελία Στρατήγη της Σκακιστικής Ακαδημίας Γαζίου και 3 η την Λήδα Μπάτση του Σ.Ο. ΣΑΧ Θεσσαλονίκης με επίσης 5 βαθμούς. Η δεκαεπτάχρονη Αγγελική Γραμματικάκη του Ο.Α.Α.Η. με τους ίδιους βαθμούς ακολούθησε στην 4η θέση. Στην κατηγορία κάτω των 2100 μονάδων ΕΛΟ επικράτησε ο δεκαεξάχρονος Άγγελος Μοσχοβάκης της Σκακιστικής Ακαδημίας Γαζίου με 6 βαθμούς και στην κατηγορία κάτω των 1800 μονάδων ΕΛΟ ο συνομήλικος του Νικόλας Βιτσαξάκης με 5,5 βαθμούς που αγωνίζεται για το 2016 στον Λατώ Αγίου Νικολάου δανεικός από τον Ο.Φ.Η. Ο Νικόλας επιβεβαίωσε με την παρουσία του την θαυμάσια φόρμα που βρίσκεται (πολύ καλά αποτελέσματα τον Απρίλιο στο πρωτάθλημα του Προκριματικού Ομίλου Α’ Εθνικής Κρήτης) και κέρδισε 92 μονάδες ΕΛΟ σημειώνοντας δύο πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα, μία νίκη επί του Ολλανδού Job De Lange με ΕΛΟ 2255 και μία ισοπαλία απέναντι στον Σέρβο GM Miroslav Milikovic με ΕΛΟ 2465.

Πολύ καλή παρουσία στο Α όμιλο (ανοιχτό) του τουρνουά είχαν όλοι οι μικροί σκακιστές του Ο.Φ.Η. και του Ο.Φ.Η. 2000 που συμμετείχαν στην διοργάνωση κερδίζοντας αρκετές μονάδες ΕΛΟ. Συγκεκριμένα ο δεκατετράχρονος Νίκος Σερπετσιδάκης συγκέντρωσε 5 βαθμούς, κερδίζοντας 31 μονάδες ΕΛΟ, με σημαντικότερη επιτυχία τη νίκη επί του Γιώργου Μήτση με ΕΛΟ 2176, ο δεκατριάχρονος Χρήστος Μπροκαλάκης-Γούναρης συγκέντρωσε 4,5 βαθμούς, παρά το ότι δεν αγωνίστηκε στον τελευταίο γύρο, κερδίζοντας 31 μονάδες ΕΛΟ, ενώ ο συνομήλικος του Ανδρέας Λιανέρης συγκέντρωσε επίσης 4,5 βαθμούς κερδίζοντας 41 μονάδες ΕΛΟ. Ο επίσης δεκατριάχρονος Ηλίας Αγγελάκης (κέρδισε 62 μονάδες ΕΛΟ) μαζί με τον πολύ ελπιδοφόρο εντεκάχρονο Μιχάλη Γεωργακάκη, τον δεκατετράχρονο Μάνο Ξηρουχάκη (κέρδισε 37 μονάδες ΕΛΟ)  και τον δωδεκάχρονο Γιάννη Κουβίδη που δεν αγωνίστηκε στους τρεις πρώτους γύρους συγκέντρωσαν 4 βαθμούς. Στους 3,5 βαθμούς είχαμε τον εντεκάχρονο Γιώργο Παπιδάκη με δύο εντυπωσιακές ισοπαλίες απέναντι στον Άγγελο Μοσχοβάκη και τον Μανόλη Φραγκιαδάκη και τους δεκατετράχρονους Γιώργο Μαρκάκη και Δημήτρη Χατζηαθανασίου, ακολούθησε με 3 βαθμούς ο δωδεκάχρονος Νίκος Κακάλης και με 2,5 βαθμούς και ο μόλις δεκάχρονος Νίκος Φραγκιαδάκης. Καλές εντυπώσεις άφησαν και τα κορίτσια του Ο.Φ.Η. που έλαβαν μέρος στους αγώνες με την δεκαπεντάχρονη Ίριδα Βιτσαξάκη να συγκεντρώνει 4 βαθμούς και την δωδεκάχρονη Νεφέλη Ματθαιάκη 3,5 βαθμούς. Σημειώνουμε δύο πολύ σημαντικές απουσίες του νεανικού Ο.Φ.Η. από την διοργάνωση, του δεκαεξάχρονου Γιώργου Καδιάνη λόγω μαθημάτων και της δεκαοκτάχρονης Εύας Σερπετσιδάκη λόγω πανελληνίων εξετάσεων. Τέλος πολύ καλή ήταν η παρουσία των ενήλικων σκακιστών του Ο.Φ.Η. 2000 που έλαβαν μέρος στην διοργάνωση και συγκεκριμένα του Μανόλη Φραγκιαδάκη, του Γιώργου Πρεδευτάκη και του Στέλιου Βαρδάκη.

Στο Β όμιλο του τουρνουά για παιδιά κάτω των 14 ετών την 1η θέση στην γενική κατάταξη πήρε, εντυπωσιάζοντας με την απόδοση του και επιβεβαιώνοντας την μεγάλη αγωνιστική του άνοδο το τελευταίο διάστημα, ο εννιάχρονος Νίκος Καζάκος του Ο.Φ.Η. με 7,5 βαθμούς. Ο Νίκος συνέχισε την παράδοση των μικρών σκακιστών του Ο.Φ.Η. να κατακτούν την πρώτη θέση στο συγκεκριμένο τουρνουά. Θυμίζουμε τις πρωτιές του Θέμη Μανιού, του Νίκου Φραγκιαδάκη, του Γιώργου Μαρκάκη και του Νίκου Κακάλη τα προηγούμενα χρόνια. Ακολούθησε στην 2η θέση με 7 βαθμούς ο νικητής του προηγούμενου τουρνουά (16ου) Νάσος Αλεξανδράκης της Σκακιστικής Ακαδημίας Γαζίου και στην 3η με τους ίδιους βαθμούς ο Μιχάλης Φαρσάρης του Ο.Α.Α.Η. Στα κορίτσια του Β’ ομίλου επικράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η ιδιαίτερα ταλαντούχα εννιάχρονη Μελίνα Καρούζου του Ο.Φ.Η. 2000 με 6,5 βαθμούς με 2η με του ίδιους βαθμούς την δεκατριάχρονη Βαλέρια Μίρζακ του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων. Στην 3η θέση ισοβάθμησαν με 6 βαθμούς δύο ακόμα κορίτσια από τα Ανώγεια η δωδεκάχρονη Ευαγγελία Μέμου και η δεκατριάχρονη Δέσποινα Σαλούστρου επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον σύλλογο των Ανωγείων.

Πολύ καλή παρουσία στον Β όμιλο του τουρνουά είχαν και οι άλλοι μικροί σκακιστές του Ο.Φ.Η. που συμμετείχαν στην διοργάνωση, όπως ο δεκάχρονος Γιώργος Γιαννακάκης με 6 βαθμούς, ο εννιάχρονος Μάνος Ροδιτάκης που συγκέντρωσε επίσης 6 βαθμούς παρά το ότι ξεκίνησε το τουρνουά στον 3ο γύρο (6 νίκες σε 7 αγώνες), οι οκτάχρονοι Δημήτρης Σακλαμπανάκης, Σήφης Λιανέρης και Μιχάλης Εργαζάκης που συγκέντρωσαν 5,5 βαθμούς και ο μόλις επτάχρονος Μάνος Τζανετής που τερμάτισε το τουρνουά με 5 βαθμούς. Τέλος ο οκτάχρονος Γιάννης Σερπετσιδάκης συγκέντρωσε 3,5 βαθμούς στους 6 αγώνες που συμμετείχε αφού δεν έλαβε μέρος στους τελευταίους τρεις αγώνες της διοργάνωσης. Από τις τελικές βαθμολογίες στους δύο ομίλους του τουρνουά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι μικροί σκακιστές του Ο.Φ.Η. ξεχώρισαν για μια ακόμα φορά με την παρουσία τους σε μια σκακιστική διοργάνωση και πήραν τις καλύτερες θέσεις ανάλογα με την ηλικία τους ξεπερνώντας πολλές φορές σκακιστές μεγαλύτερης ηλικίας. Οι διακρίσεις των μικρών σκακιστών του Ο.Φ.Η. αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και είναι με διαφορά οι περισσότερες από τους άλλους συλλόγους του Ηρακλείου, αποδεικνύοντας την συστηματική και την πολύ καλής ποιότητας δουλειά που γίνεται στην ακαδημία του σκακιστικού Ο.Φ.Η. από τους προπονητές του συλλόγου μας.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί Χαίρετε.
    Είμαι μια διεθνής δανειστή που αναγνωρίζεται σε όλες τις ηπείρους.
    Έχω τη φιλοδοξία να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους σε οικονομικές δυσκολίες.
    Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου με email για περισσότερες πληροφορίες.
    E-mail: leferfrancisjean@gmail.com
    Με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή